מנהיג הקבוצה
   
דף הבית >> מאמרים >> מאמרים בנושא נפגעי כתות >> מנהיג הקבוצה

כשהגעת לקבוצה, היתה דמות אחת או יותר שבלטה מיד לעיניך, ומצאת את עצמך נקשר אליה. זהו מנהיג או מנהיגת הקבוצה, ואולי עוד כמה מן הבכירים בה. היינו רוצים להאמין כי כל מי שמציג את עצמו כדורש טובתך הוא אכן כזה, אך למרבה הצער, יש אנשים המסתתרים מאחורי חזות מרשימה וכריזמטית, ומשתמשים בה כדי לנצל אחרים.

כדאי לעצור לרגע ולשאול את עצמך כמה שאלות.
אם אינך יודע את התשובות, אם קריאת השאלות מעוררת בך אי נוחות, זה יכול להיות תמרור אזהרה. אם כוונותיו של המנהיג טהורות, יהיו לך תשובות טובות לשאלות אלה, שמטרתן לסייע לך לגבש עליו דעה באופן מסודר.

  1. מיהו המנהיג? האם ידוע לך הרקע שלו?
  2. האם אתה סומך על כך שהמידע שקיבלת הוא אמיתי? האם בדקת מידע זה בעצמך באופן אובייקטיבי?
  3. האם אתה חש בלחץ לקבל כל מה שמסופר על המנהיג בלי לשאול שאלות?
  4. האם גילית סתירות או שקרים בביוגרפיה של המנהיג?
  5. האם יש חיזוק חיצוני למה שמסופר על המנהיג בקבוצה, או שמסתמכים רק על דבריו? אם הוא מספר שלמד במקום כלשהו, האם יש לו תעודה המעידה על כך? אם הוא מספר שעבד במקום מסוים, או חי במקום מסוים, האם יש לכך הוכחות אובייקטיביות, או שהוא רק מנסה ליצור הילה סביבו?
  6. אם נעשו "ניסים" האם אפשר לחזור על ה"נס" תחת ביקורת חיצונית, או אפילו בדיקה מדעית?
  7. האם יש הסברים אפשריים נוספים לניסים, כמו היפנוזה, טריקים וכו'?
  8. האם יש לקבוצה מנהיג או חבר לשעבר שעזבו את הקבוצה? האם ניסית או הצלחת למצוא אותם, ולשמוע מפיהם את הסיבות לעזיבה? אם לא עשית זאת, האם אתה ממעיט ביכולת שלך לבחון אם הנאמרים לך הם אמת או לא?
  9. אם אתה אומר לעצמך שלא איכפת לך אם יש פה רמאות, חשוב האם אמרת זאת גם לפני שהצטרפת. אילו היית יודע זאת לפני שהצטרפת, האם היית מסכים לבלות בקבוצה את זמנך? להוציא כסף על הפעילות בה?
  10. האם מושמעות טענות לבלעדיות על חוכמה, ידע, אהבה ואמת? אם כן, המנהיג הוא זה שעליו חובת ההוכחה להראות את העליונות שלו. אין זה מתפקידו של החבר לנסות ולהפריך טענה זו. ישות רוחנית אמיתית ומפותחת מרעיפה אהבה, חמלה ואנושיות. כל אדם שטוען להיות "עליון" אך אינו מקיים את הדברים שלהם הוא מטיף, הוא אדם מפוקפק. אדם שמשתמש בשיטות הפחדה כדי לשלוט בחסידיו, מוכיח חוסר ביטחון וחוסר בבגרות נפשית.
  11. האם נדרשים ממך הכנעה וציות מוחלטים? כל מערכת יחסים שדורשת התמסרות מוחלטת לאדם היא מסוכנת ומובילה לטוטליטריזם. היזהר מביטויים כגון: "המטרה מקדשת את האמצעים", במיוחד כאשר הדבר משרת את המטרות האישיות של המנהיג. ודא שהרצון שלך להאמין לא מפעיל בקרבך את חוש ההגנה הפסיכולוגי הטבעי: הכחשה, רציונליזציה, הצדקה ותקווה, שנובעת מהרהורי הלב בלבד. אם תורה היא אמיתית, אם אדם הוא באמת ישות רוחנית גבוהה, הוא יעמוד במבחן אובייקטיבי קפדני. אם הוא אינו מוכיח את עצמו, כנראה שאינו ראוי להתחייבות שלך ולהתמסרות שלך.
  12. האם למנהיג יש עבר פלילי, האם קיימת האשמה כנגדו, או שיש לו היסטוריה של התנהגות בלתי הולמת? אם ישנן האשמות בהתנהגויות בלתי הולמות כנגד אותו מנהיג, חפש מידע מקיף על הנושא, גם אם קשה ללמוד את הדברים. אם מנהיג טוען שהוא נמנע ממגע מיני ויש נגדו טענות של מעורבות ביחסי מין לא ראויים, זוהי הפרה בוטה של כנות עצמית. דבר כזה חייבים לחקור באופן מעמיק. ניצול כוחו של מורה, מטפל או מנהיג רוחני איננו ראוי ואיננו מוסרי, והדבר נכון במיוחד בנושא המין. הרבה חסידים פגיעים מאוד לכך ואינם מסוגלים להתנגד לניצול מיני.
  13. האם יש "הסכמה בשתיקה" להתנהגות בלתי הולמת של המנהיג?
  14. האם המנהיג מכור לכוח, לסמים, לאלכוהול, למין, או אף לצפייה בטלוויזיה או לקניות?
  15. האם יש למנהיג התפרצויות רגשיות? האם הוא מתנהג כפי שאפשר לצפות ממנהיג רוחני, או שהוא צועק ללא שליטה, זורק דברים או נוקט באלימות כלפי אחרים?
  16. האם המנהיג מנצל לרעה באופן פיזי את חסידיו – לצורך עבודות בית, סידורים, או אף נוקט בניצול מיני או בפעילות הנוגדת את החוק?
  17. האם המנהיג נוהג במכוניות יקרות ולובש בגדים יקרים בעוד שהוא מטיף לצניעות?
  18. האם המנהיג עושה שימוש לרעה בכספם של ההולכים אחריו, מצפה מהם לחיות בצניעות בעוד שהוא חי חיי מותרות?
  19. האם המנהיג מעודד רמאות או שימוש ברמאות כ"טכניקה" על מנת לגרום לחסידיו ללכת בדרך שהיא כביכול הדרך הנכונה והמחשבה הנכונה? ארגון ראוי ומכובד אינו עושה שימוש בדרכים שאינן מוסריות או אינן חוקיות.
  20. האם שאלות וספקות מותרים בתוך הארגון? סביבה רוחנית בריאה נותנת למשתתפים מרחב רגשי, ומעודדת אותם להרגיש, לחשוב ולשאול על האמונות ועל התרגילים שהם עושים.
  21. האם יש איסור על שיחות או פגישות עם אנשים שעזבו את הארגון?
  22. האם הארגון פתוח וכל אחד יכול להצטרף, או סגור – ההצטרפות מוגבלת ומותנית בתנאים שונים? האם הוכרז כי אין לצרף אנשים חדשים לקבוצה? לארגון סגור יש בדרך כלל מה להסתיר.
  23. האם יש לארגון סודות? האם נתבקשת שלא לספר לאחרים על דברים שלמדת או שנעשים בקבוצה, האם אסור לבכירים בארגון לשתף אותך בפרטים כלשהם? אם הפעילות ראויה ומבורכת, אין סיבה להסתיר אותה.
  24. האם יש קבוצות פנימיות, של מקורביו של המנהיג, וקבוצות חיצוניות, של מצטרפים חדשים יותר? האם יש ידע מסוים שאותו יכולים לקבל רק אנשים בקבוצות הפנימיות, ה"יוקרתיות" יותר? חלוקה כזו למעמדות מיועדת להשגת שליטה בחברים.
  25. אולי נאמר לך שהדו"חות הכספיים של הקבוצה גלויים. האם באמת יש לך גישה לדו"חות אלה?
  26. האם אתה חושש לבקש לראות את הדו"חות הכספיים של הקבוצה? על מה מעיד חשש זה, לדעתך?
  27. האם העשירים ובעלי הכוח מקבלים יחס מועדף? בארגון ראוי ומכובד נשמר עיקרון השוויון.
  28. אם יש אי צדק וניצול כוח לרעה, האם קיים בארגון מנגנון למניעתם ולטיפול בהם?
  29. האם החברים יכולים להטיל ספק במנהיג באופן לגיטימי, מבלי שיאיימו עליהם בהתנתקות או בעונש כלשהו?

אם התשובות שקיבלת לשאלות אלה מטרידות את מנוחתך, אתה מוזמן ליצור איתנו קשר, וננסה לסייע לך. אולי אתה אסיר תודה ליחס החם ולתמיכה שאתה מקבל מן המנהיג, אך יחס כזה איננו סיבה לחוסר כנות, לפגיעה באחרים או לעבירה על כללי מוסר. אנחנו כאן בשבילך לעזור לך בהתלבטויותיך.